Anekdoter

Målningen i aulan av Olle Hjortzberg

 

Tolkad av lektor em Kerstin Bergman

 

 

Målaren Apelles fick ensamrätt att måla Alexanders porträtt. Ingen sådan målning finns kvar.

Från Apelles härstammar uttrycket Skomakare, bli vid din läst.

En skomakare hade en gång kritiserat utformningen av en sandal som Apelles målat. Apelles tog emot och rättade sig efter sakkunskapen. Men när mannen fortsatte att ha synpunkter på vaden, svarade Apelles: Ne ultra cre´pidam, som ordagrant betyder: Inte utanför sandalen!

 

På samma sätt fick Lysippos ensamrätt

på att skulptera Alexanders porträtt.

Det finns kvar i många versioner och

alla har det gemensamt att han håller huvudet

lätt på sned och blickar snett uppåt.

 

Gordiska knuten fäste tistelstången till oket

på en vagn i Gordion i Mindre Asien.

Om den sades att den som kunde lösa

knuten skulle bli Asiens härskare. Alexander

tittade på den, hittade inga lösa ändar,

tog upp sitt svärd och högg itu den.

 

Ledarskap

Under en marsch genom öknen blev det ont om vatten och hela hären törstade. Alexander skickade ut ett par spejare att söka efter vatten. De kom tillbaka med en hjälm fylld med vatten, mer hade de inte funnit. Alexander tog emot hjälmen och hällde ut vattnet med orden: Det är för lite för så många. Då lär soldaterna ha ropat högt och fått nytt mod - varför? Jo de såg att deras ledare delade deras umbäranden.

 

Andra anekdoter är mindre sympatiska, präglade av den hybris som grekerna ofta varnade för.

En förhandlingsdelegation från perserkungen Dareios anlände och anhöll om fred. Han erbjöd tusen talenter i lösen för sin mor, sin maka och sina barn, som Alexander tagit till fånga. Alexander skulle också få allt land väster om Eufrat samt dottern Statira till maka. Alexanders bäste vän och gamle general Parmenion tyckte att anbudet var gott och sa: Jag skulle anta dessa villkor om jag var Alexander. Alexander replikerade genast: Jag också, om jag vore Parmenion.

Alexander gifte sig i stället med en prinsessa Roxa´ne, kanske av kärlek, ty hon var mycket vacker.

 

En systerson till Alexanders lärare filosofen Aristoteles, vid namn

Kalli´sthenes, deltog i fälttåget som historiograf och vetenskaplig iakttagare. Han gillade inte Alexanders österländska fasoner att vilja bli dyrkad som en gud.

Vid bröllopsfesten med Roxane skålades det; Alexander drack en klunk och skickade sedan bägaren till vederbörande att tömma. Denne kastade sig då för kungens fötter som sed var där kungen ansågs gudomlig. Kallisthenes drack skålen med vägrade att kasta sig framstupa. Det skulle han aldrig ha gjort...

 

Fler anekdoter finner du i Alf Henrikssons Antikens historier I, sid 157ff.

 

 

 

 

.

 

ANEKDOTER

om Alexander

 

KATEDRALSKOLAN

I LINKÖPING

"Flytta på dig. Du skymmer solen för mig" var Dio´genes svar när Alexander frågade vad han önskade sig, han som bodde i en tunna.