De lärde i Alexandria

Målningen i aulan av Olle Hjortzberg

 

Tolkad av lektor em Kerstin Bergman

 

Alexander grundade en mängd städer med namnet Alexandria under sina fälttåg. De anlades efter grekiskt mönster, med torg (agora´) och teater, den tidens massmedier för nyhetsförmedling och debatt.

 

Alexandria i Egypten är mest berömt. Där byggdes fyren Faros, som här pryder

det moderna

Alexandrias vapen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aristarkos såg att jorden rörde sig kring solen.

 

De lärde i

ALEXANDRIA

i Egypten

Det moderna Alexandria vid havet.

Här låg fyrtornet Faros, ett av världens sju underverk.

 

Alexandria var vetenskapens centrum ca 300 fKr - 300 eKr.

Där fanns Mouseion (vårt ord museum) och ett berömt biblioteket med kanske 700 000 volymer = bokrullar. Se www.svd.se/alexandrias-vetenskapliga-underverk

 

Alexandria måste ha utgjort en särdeles stimulerande universitetsmilljö under 200-talet fKr.

Där studerade Arkimedes från Syrakusa på Sicilien. Han fascinerades av hävstångens kraft och lär ha sagt: Ge mig någonstans att stå och ta spjärn, så ska jag rubba jorden. Han hade tagit intryck av astronomen Aristarkos från Samos, som lanserade den heliocentriska världsbilden med rätt ordning på planeterna. Den kunskapen återuppstod först med Kopernikus 1800 år senare.

Arkimedes princip och hans "Heureka "jag har funnit det!" känner de flesta till.

 

Utan geometrins fader Eukli´des hade det inte gått. Geometrin låg till grund för Erato´stenes beräkning av jordens omkrets, riktig på 50 km när. Han mätte solstrålarnas vinklar mot jorden i Syene (nuv. Assuan) när solen stod i zenit där = 90grader, och jämförde med vinkeln i Alexandria: 7 grader. Avståndet mellan städerna var känt och så kom han fram till en beräkning som var korrekt på 50 km när.

 

Ktesibios ingenjören med vattenur och vattenorgel och lite senare Heron med sin ångkula, samma teknik som när du skickar iväg en ballong genom att släppa ut luften.

 

Medicinarna, parhästarna Erasi´stratos och Hero´filos dissekerade lik. De såg skillnaden mellan artärer och vener. Artärerna var ju tomma på blod och de trodde att livsanden befann sig där.

 

Före alla dessa reste Pyteas till UltimaThule, om det nu var Island eller kanske hellre Norge. Han såg midnattssol, norrsken och packis och berättade att folket åt frukt, honung, mjölk och en dryck gjord på säd.

 

 

 

 

Pyteas´ resor

 

KATEDRALSKOLAN

I LINKÖPING